نکات ضروری در پرواربندی گوسفند و گاو

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام – پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ در پرواربندی گوسفند و گاو نکات مدیریتی بسیاری از جمله؛ تغذیه، واکسن و بیماری‌ها و… باید مورد توجه قرار گیرد و عدم توجه به این موارد باعث شکست پروژه خواهد بود.

۱- دام باید از مراکز معتبر تهیه شود.

۲- قبل از هرگونه اقدام به منظور پرواربندی باید سلامت دام توسط دامپزشک مورد تایید قرار گیرد.

۳- جهت پرواربندی لازم است قرص یا شربت ضدانگل برای پاکسازی انگل‌های درونی دام به مدت یک هفته تجویز شود.

۴- محوطه گوسفند داری یا گاوداری ضد عفونی شود.

۵- آب مصرفی دام قبلا نمونه برداری شده و به آزمایشگاه معتبر ارسال شود تا املاح آن مشخص شود.

۶- خوراک مورد نیاز تا آخر دوره پرواربندی باید تهیه و قبل از آن با یک متخصص تغذیه هماهنگی‌های لازم صورت پذیرد.

۷- برای این منظور باید کارگر ماهر و ورزیده و آموزش‌دیده در نظر گرفته شود.

۸- واکسن‌های مورد نیاز دام باید قبلا تهیه و توسط دامپزشک تزریق شود.

۹- باتوجه به اینکه تغذیه دام ۶۰ الی ۷۰درصد هزینه را شامل می‌شود در خرید اقلام غذایی بهترین و ارزان‌ترین باید انتخاب شود.

۱۰- علوفه و کنسانتره به همراه مکمل‌های معدنی و ویتامین‌ها به همراه نمک و سایر مکمل‌ها باید در بالانس نمودن جیره در دسترس باشد.

۱۱- در سیستم پرواری در ایران شرائط ۵۰ به ۵۰ اعمال می‌شود یعنی ۵۰درصد علوفه و ۵۰درصد کنسانتره که این نسبت در حال حاضر برای پروار مناسب نبوده و باید این نسبت به سود کنسانتره تغییر یابد. در کشور ترکیه این نسبت تا ۳۰ به ۷۰ هم مشاهده شده است یعنی ۳۰درصد علوفه و ۷۰درصد کنسانتره. ولی بخاطر افزایش قیمت نهاده‌های کشاورزی و محدودیت‌هایی نظیر آن توصیه می‌شود نسبت ۴۰ به ۶۰ درصد یعنی ۴۰درصد علوفه و ۶۰درصد کنسانتره رعایت شود.

بیشتر بدانیم:

روش‌های پرورش گوسفند (بخش نخست)

اصول کلی بهداشت در دامداری‌ها

ضد عفونی و سمپاشی دامداری

رفع مشکلات بهداشتی پرورش دام با مصرف خوراک صنعتی

۱۲- عمده غذاهای گاو و گوسفند به دو دسته علوفه و کنسانتره تقسیم می‌شود. در قسمت علوفه (یونجه – تفاله تر و یا خشک چغندر – کاه- شبدر- چاودار- تیموتی- برموداگراس – و جوی دوسر یا یولاف) و در بخش کنسانتره (کنسانتره کارخانجات خوراک دام- جو- سبوس- گندم- ضایات نان- ملاس- دانه ذرت- کنجاله سویا- ذرت علوفه‌ای – مواد سیلویی)

۱۳- تهیه جیره بر اساس وزن زنده دام می‌باشد.

۱۴- کوتاه‌ترین فرمول محاسبه ضریب ۳ درصد وزن زنده دام می‌باشد. بعنوان مثال اگر گوسفندی ۵۰ کیلوگرم وزن داشته باشد می‌توان از طریق فرمول فوق محاسبات را انجام داد :

۵۰ کیلو گرم وزن زنده گوسفند × ۳درصد وزن زنده = میزان احتیاج روزانه به ماده خشک ۵/۱ کیلو DM

۱۵- این فرمول در مور پروار گاو نیز صدق می‌کند ولی برای گاو شیری باید محاسبات دیگری انجام داد که از حوصله این بحث خارج است.

۱۶- از ۱۵۰۰ گرم فوق ۶۰درصد کنسانتره و ۴۰درصد باید علوفه باشد.

۱۷- محدودیت‌ها باید اعمال شود بعنوان مثال در استفاده از اوره باید ۱ درصد جبره مصرف شود.

۱۸- غذا باید در ۳ نوبت تجویز شود صبح ساعت ۶ – ظهر ساعت ۱ الی ۲ و شب ساعت ۷-۸ 

۱۹- جیره باید به آرامی و در عرض ۱۰ روز بطور کامل تغذیه شود.

۲۰- از مجموع جیره بالانس شده فوق روزانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرم افزایش وزن خواهیم داشت که در ماه افزایش وزنی حدود ۸-۱۰ کیلو خواهد بود.

۲۱- آب کافی و تمیز به همراه نمک که بهتر است بصورت سنگ نمک در آخور مصرف شود به همراه مواد معدنی و ویتامینه و دی کلسیم فسفات به میزان ۱درصد جیره حتما در پرواربندی مورد استفاده قرار گیرد.

تهیه و تدوین: مهندس قاسم خلیل پور

دیدگاه‌ خود را بنویسید

در حال اعتبار سنجی لطفا منتظر بمانید ...