شرایط صدور مجوز ورود و خروج حیوانات خانگی، مثل خروج سگ، گربه، پرندگان و سایر حیوانات شامل مراحل متعددی است که اگر با آن آشنا نباشید خروج و یا ورود شما با مشکل مواجه خواهد شد. از آنجا که یکی از مسائل مهم افرادی که مهاجرت میکنند همراه بردن حیوان خانگیشان است سعی کردیم در این مطلب به بررسی جوانب این مووع بپردازیم تا با خیال راحت حیوانات خودتان را همراهتان ببرید. پس با دنیای حیوانات همراه شوید تا جزییات مقررات ورود و خروج حیوانات در ایران را مورد بررسی دقیق قرار دهیم.
اول بهتره با واژه قرنطینه آشنا شوید. در فرهنگ دهخدا واژه قرنطینه چنین تعریف شده است “قرنطینه جایی است که در آن مسافران و عابران را مورد بازرسی قرار میدهند و از ورود بیماران جلوگیری به عمل میآورند. این کلمه از واژه فرانسوی کواران تینه گرفته شده است”. مفهوم گستردهتر واژه قرنطینه شامل مجموعه اقداماتی است که برای جلوگیری از انتشار بیماریهای واگیربه کار میرود. در مورد انسان، دام و حتی گیاهان تقریباً از روش و اصول مشترکی پیروی میکند و به عنوان اولین خاکریز و سد دفاعی در برابر هجوم عوامل بیماریزا و عفونی تلقی میشود.
درقدیم الایام قرنطینه به مفهوم محصور کردن انسان و دام مشکوک یا آلوده بوده اما هم اکنون در اکثر کشورها، اقدامات اولیه بهداشتی و مقررات و قوانین مدرن و مصوب بین المللی برای امر قرنطیه اجرا میگردد. قرنطینه دامپزشکی به محلی اطلاق میشود که مجموعهای از مقررات، ضوابط و دستورالعملهای فنی-بهداشتی در یک دوره زمانی خاص بر روی دامهای حساس و فرآوردهایی با منشاء دامی و سایر عوامل خطر، به منظور جلوگیری از ورود و یا اشاعه عامل بیماری، اعمال میشود.
قرنطینه دامی شامل دو بخش است:
۱. بخش قرنطینه مرزی
۲. قرنطینه داخلی
اهمیت قرنطینه در محدود کردن منطقه آلوده و جلوگیری از سرایت بیماری به مناطق دیگر است این امر سبب خواهد شد که در وسعت کمتری با بیماریها برخورد شود و نیرو، سرمایه و هزینه کمتری مصرف شود و در عوض قدرت، شدت و سرعت بیشتری در برخورد با بیماریها و کنترل و مهار آنها اعمال گردد. استمرار و مداومت در امر قرنطینه، باعث جلوگیری از نفوذ عوامل بیماریزا میشود که به موجب آن سلامت حیوانات و به تبع آن سلامت جامعه را به دنبال خواهد داشت.
اکنون جهت آشنایی متقاضیان به شرح مقررات کشوری برای ورود و خروج حیوانات و همچنین ورود به برخی از کشورها نظیر انگلیس، استرالیا، آمریکا و کانادا و کشورهای اروپایی میپردازیم.
قوانین و مدارک مورد نیاز جهت صدور مجوز بهداشتی بین المللی خروج حیوانات خانگی
مدارک مورد نیاز برای ورود و خروج حیوانات شامل موارد زیر است:
- گواهی سلامت دامپزشکی بخش خصوصی (مدت اعتبار این گواهی از تاریخ صدور یک هفته میباشد)
- شناسنامه بهداشتی و یک برگ کپی از صفحه اول (مشخصات حیوان) و صفحهای که برچسب آخرین واکسن هاری و دیگر اقدامات بهداشتی در آن درج شده است.
- کارت میکروچیپ و یک برگ کپی از آن (شناسایی در پرندگان با کاشت میکروچیپ و یا نصب حلقه پا امکان پذیر میباشد)
- اصل گذرنامه مسافر و یک برگ کپی از صفحه مشخصات
- خروج حیوانات نام برده شده درلیست citis به همراه مسافر (نظیر کاسکو، کاکادو، عروس هلندی و…) علاوه بر احراز شرایط مذکور مستلزم دارا بودن گواهی citis از سازمان محیط زیست کشور ایران و اجرای مقررات قرنطینه دامپزشکی کشور مقصد میباشد
- جهت صدور مجوز برای سگ و گربه باید حداقل ۱۴ روز از تزریق آخرین واکسن هاری گذشته باشد
- جهت خروج از کشور اعتبار مجوز صادره ازتاریخ صدور حداکثر ۱۰ روز میباشد
- حداکثرتعداد حیوانات خانگی همراه مسافر (سگ و گربه ۲ قلاده – پرنده زینتی ۱۰ قطعه)
- ارائه فیش واریزی برای هر قلاده سگ و گربه ۲۲۰۰ ریال و هر قطعه پرنده ۱۱۰۰ ریال به حساب سیبا ۲۱۷۳۸۳۱۲۰۷۰۰۱ به نام اداره کل دامپزشکی استان تهران نزد شعب بانک ملی (توجه داشته باشید که این مبالغ امکان دارد تغییر کند)
مقررات فوق الذکر جهت خروج حیوانات به صورت همراه مسافر به خارج از کشور میباشد چنانچه صاحب حیوان قصد انتقال حیوان به صورت CARGO (بدون همراه) را دارد لازم است علاوه براحراز شرایط فوق قبلاً با دامپزشکی کشور مقصد هماهنگی نماید و به کلیه مسئولیتها و خسارتهای ناشی از آن توجه داشته باشد.
در صورت عدم رعایت قوانین یاد شده اجازه خروج از کشور و یا ورود به کشور مقصد داده نمیشود و یا در مواردی که اجازه ورود به کشور مقصد داده شود طبق قانون قرنطینهای آن کشور باید حیوان زمانی را در قرنطینه سپری نماید.
قوانین و مدارک مورد نیاز برای ورود حیوانات خانگی به کشور
اصل گواهی بهداشتی بین المللی از دامپزشکی دولتی کشور مبدأ به نام مسافر و به زبان فارسی یا انگلیسی
شناسنامه بهداشتی حیوان به نام مسافر
دارا بودن میکروچیپ
ورود سگ و گربه به صورت ارسال پستی (فریت) به کشور ممنوع است
ورود سگ و گربه به همراه مسافر حداکثر ۲ قلاده و ورود پرندگان خارج از لیست citis 10 قطعه می باشد ضمنا” ورود پرندگان خانگی نظیر مرغ و خروس و غاز و اردک و نظایر آن ممنوع می باشد.
ورود حیوانات مشمول مقررات Citis علاوه بر موارد فوق مستلزم دریافت مجوز ورود از سازمان دامپزشکی کشور و همچنین دارا بودن گواهی نامه citis از سازمان حفاظت محیط زیست کشور مبدا می باشد
ورود حیوانات به صورت CARGO (به استثناء سگ و گربه که ممنوع است) مستلزم دریافت مجوز ورود از سازمان دامپزشکی کشور می باشد
فیش واریزی برای هر قلاده سگ یا گربه ۲۲۰۰ ریال و هر قطعه پرنده ۱۱۰۰ ریال به حساب سیبا ۲۱۷۳۸۳۱۲۰۷۰۰۱ به نام اداره دامپزشکی استان تهران نزد بانک ملی ایران می باشد
در صورت عدم رعایت مقررات فوق الذکر حیوان به مدت ۲۱ روز قرنطینه میگردند
مقررات مربوط به خروج حیوان از ایران و ورود به سایر کشورهای جهان
کشورها از لحاظ وجود یا عدم وجود بیماری هاری (یکی از خطرناکترین بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان) به سه دسته تقسیم میگردند:
- کشورهایی که این بیماری در آنها ریشه کن شده است (Rabies Free Countries) نظیر انگلیس و استرالیا
- کشورهایی که شیوع بیماری هاری در آنها پایین است (Third Countries) نظیر کشورهای اتحادیه اروپا، آمریکا، کانادا و مکزیک و …
- کشورهایی که شیوع بیماری هاری در آنها بالا است (High Incidence Of Rabies) نظیر ایران، ترکیه، امارات و… قبل از سفر توجه به این نکته که کشور مقصد شما جز کدام یک از گروههای بالا میباشد مهم است.
شما میتوانید لیست کشورهای طبقهبندی شده بر اساس بیماری هاری را در سایت pettravel.com مشاهده نماید.
۱. سفر از ایران به کشورهای دسته اول (Rabies Free Countries)
ورود به این کشورها از ایران بدون قرنطینه، ممنوع میباشد. مقررات مذکور در اکثر این کشورها صدق میکند. کشور انکلیس از سال ۲۰۱۲ تغییراتی در مقررات ورود حیوانات داده است. در صورت داشتن شرایط زیر، ورود بلامانع است:
- میکروچیپ
- واکسیناسیون هاری
پس از واکسینه شدن حیوان باید حتماً اطلاعات واکسیناسیون در گواهی بهداشتی بین المللی و شناسنامه ثبت شود که این اطلاعات شامل:
- سن حیوان
- شماره میکروچیپ و تاریخ دقیق تزریق میکروچیپ
- تاریخ دقیق انجام واکسیناسیون
- نام واکسن و شماره سری واکسن و تاریخ انقضاء آن
- تاریخ واکسیناسیون یادآور (که باید زمان واکسیناسیون با محاسبات شرکت سازنده واکسن هم خوانی داشته باشد)
- تست خون جهت اندازهگیری تیترآنتی بادی هاری
نمونه خون باید حداقل ۳۰ روز پس از واکسیناسیون هاری گرفته شود و باید به یکی از آزمایشگاه های مورد تأیید اتحادیه اروپا فرستاده شود (این ۳۰ روز باید از روز بعد از واکسیناسیون محاسبه گردد)
تست خون باید تیتر آنتی بادی را IU/ML 5/0 و یا بیشتر از این مقدار نشان دهد.
اگر تست خون توسط آزمایشگاه قابل قبول اعلام گردد، حیوان سه ماه بعد از نمونه گیری اجازه ورود به این کشور را دارد.
مدارک مربوطه:
- گواهی بهداشتی بین المللی صادره از سازمان دامپزشکی و یا واحدهای تابعه و فرم (Veterinary certificate Eu-Annex2)
- درمان انگلی سگها بین ۲۴ تا ۱۲۰ ساعت قبل از ورود (Tapeworm)
- حمل و نقل باید توسط خطوط هوایی و شرکتهای حمل ونقل مورد تأیید AHVLA انجام شود
۲. سفر از کشور ایران به کشورهای دسته دوم (Third countries)
جهت سفر به این کشورمدارک ذیل لازم است:
- دارا بودن میکروچیپ
- انجام تست خون جهت اندازهگیری تیتر آنتی بادی هاری (از آزمایشگاه های مورد تائید اتحادیه اروپا)
- تکمیل و تایید فرم رسمی اتحادیه اروپا توسط سازمان دامپزشکی کشور یا واحدهای تابعه
- گواهی بهداشتی بین المللی صادره از سازمان دامپزشکی کشور یا و احدهای تابعه
- جهت سفر به آمریکا و کانادا که جز کشورهای دسته دوم میباشند نیازی به آزمایش تیتر هاری نمیباشد
۳. سفر از ایران به کشورهای دسته سوم (High Incidence Of Rabies)
فقط نیاز به گواهی بهداشتی صادره از سازمان دامپزشکی کشور یا سایر واحدهای تابعه میباشد (کشورهای مالزی و امارات علاوه بر گواهی بهداشتی نیاز به آزمایش تیتر هاری دارند که آزمایشگاههای ایران مورد تائید این کشورها هستند)